24 May 2016

Het profiel van bedienden en kaderleden in logistiek, transport en supply chain

Het profiel van bedienden en kaderleden in logistiek, transport en supply chain

75% van de kaderleden en bedienden uit de sector transport, logistiek en supply chain zijn zeer tevreden over hun job. Franstaligen hebben een beter studieniveau dan hun Nederlandstalige tegenhangers terwijl het Engels de best beheerste tweede taal is. Het gemiddelde salaris bedraagt voor een bediende 3.260 euro brutto per maand, voor een kaderlid ligt het gemiddelde op 4.648 euro brutto per maand. Dit zijn enkele vaststellingen van een enquête uitgevoerd door TL Hub, de Belgische website gespecialiseerd in de publicatie van logistieke, transport en supply chain vacatures.

De transport, logistieke en supply chain sector is, na de publieke sector, de grootste leverancier van werkgelegenheid in België, maar de beroepen zijn vaak niet gekend. De sector biedt echter heel wat kansen op werk, met name voor jong afgestudeerden. Dit is de reden waarom TL Hub,, een onderzoek heeft uitgevoerd om zo een beter beeld te schetsen van bedienden en kaderleden uit de sector.

De eerste vaststelling: 75% van de bedienden en kaderleden zijn zeer gelukkig. Drie vierde van de personen die deelgenomen hebben aan het onderzoek waarderen hun werk tussen de 7 en 10, op een schaal van 1 tot 10. Deze tevredenheid vertaald zich in een lange carrière in de sector, gezien  35% van de ondervraagden over meer dan 15 jaar ervaring beschikken.

Bedienden en kaderleden twijfelen niet om een lange afstand naar hun werk af te leggen. Zo legt 20% van de ondervraagden meer dan 50km af van hun woon- naar hun werkplaats. Het gemiddelde bevindt zich tussen de 15 en 30km. Het gemiddelde loon voor bedienden en kaderleden bedraagt respectievelijk 3.260 en 4.648 euro brutto per maand.

Het profiel van bedienden en kaderleden uit de logsitieke en transportsector verschillen wel van regio :

·       In Vlaanderen werkt 44% van de ondervraagden in Antwerpen. Een cijfer dat de invloed van de Haven van Antwerpen als transport en logistiek centrum bevestigt. In Wallonië staat de provincie Luik met 32% op de eerste plaats.

·       Bedienden en kaderleden van de sector, uit Wallonië, volgenden een hogere opleiding ten op zichte van hun tegenhangers uit Vlaanderen. Van de Franstalige ondervraagden behaalde meer dan 42% een universitair diploma, dit bij de Nederlandstaligen door 22% van de ondervraagden werd behaald. Daarentegen heeft 46% van de Nederlandstaligen een bachelordiploma. Hierbij moet wel genoteerd worden dat het voor de jonge generatie wel aangeraden is een diploma te behalen. Van de bedienden met meer dan 15 jaar professionele ervaring heeft de grote meerderheid enkel een secundair diploma behaald.

·       Wat de talenkennis betreft, wordt er vastgesteld dat slechts 26% van de Franstaligen het Nederlands onder de knie heeft. 52% van de Nederlandstaligen heeft het Frans onder de knie. Het Engels wordt door 84% van de ondervraagden vlot gesproken.

Deze enquête werd uitgevoerd bij bedienden en kaderleden uit de transport-, logistieke en supply chain sector. Meer dan 300 personen, waarvan 65% Nederlandstaligen en 35% Franstaligen, namen deel aan de enquête. Het panel bestond verder uit 48% managers, 46% bedienden en 6% freelancers.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV