26 January 2015

De top 5 van technologieën die de transport, logistieke en supply chain sector zal gaan veranderen

De top 5 van technologieën die de transport, logistieke en supply chain sector zal gaan veranderen

Technologie is altijd een drijvende kracht voor industrie en logistiek geweest. Tijdens de afgelopen eeuwen, hebben de bedrijven gestreefd naar een verhoogde snelheid van hun vervoer en productiviteit van de fabricatie van hun goederen, en dit tegen een lagere kostprijs.

Dankzij de industriële revolutie (stoommachine, auto, motorverbranding) en de komst van het internet, hebben de transportbeheersystemen een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Zonder de grootste uitvinding in de transportwereld te vergeten, namelijk de container. In 1958, veranderde Malcolm McLean voor altijd de transportwereld met de eerste containers die vervoerd en overgeladen konden worden tegen een lage kost. Het was het begin van een stijgende globalisering.

Dit was slechts een begin. Met de nieuwe opkomende technologieën kunnen de industrieën de snelheid, nauwkeurigheid en veiligheid verhogen. In verschillende artikels is TL Hub al ingegaan op technologieën zoals 3D-printers, slimme robots van Amazon of de Google Glass.

Voor een globaal overzicht van de impact hiervan stellen we een top vijf voor van de technologieën die het transportbeheer, de logistieke onderneming en de supply chain sterk zullen  beïnvloeden.

3D-printing

Dankzij een computergestuurd design kunnen verschillende materiaallagen het printen van een product in drie dimensies toelaten. Deze revolutionaire technologie creëert niet enkel voorwerpen voor het dagelijkse leven, maar staat de creatie van menselijke stoffen ook toe.

Het steeds goedkopere proces zal de fabricatie van de producten versnellen terwijl het de kosten zal doen dalen. De 3D-printer zal het voor fabrikanten mogelijk maken om afdrukken op aanvraag te realiseren, en zo zal elke klant een product me de specifieke verwachtingen krijgen. Bovendien, zal het de supply chain beperken. Een actie tegen de verspilling die de sector van losse onderdelen sterk zal beïnvloeden.

Zie ons artikel over de gevolgen voor de logistieke sector

Voorwerpen verbonden met internet

Internet staat een wereldwijde connectie toe. Vandaag, zijn apparaten en mensen met elkaar verbonden, altijd en overal.

Vandaar de bijna logische verschijning van objecten, die via een GPS-cloud verbonden worden met het internet, en meer en meer worden gebruikt binnen de industrie. Zoals bijvoorbeeld de KIVA robots bij Amazon. Deze objecten communiceren met elkaar via radiofrequentie (RFID) en met de bedrijven waaraan ze hun locatie doorgeven, maar ook dankzij de temperatuur, de druk en de vochtigheid.

Er is geen sprake meer van goederen die verloren gaan tijdens de doorvoer, noch van beschadigingen! De locatie van elk voorwerp in het magazijn wordt net zoals de identificatie van de vervoerde goederen in realtime verzonden naar een centraal bureau.

Een toename van de zichtbaarheid van het vervoer en een betere doorstroming in de supply chain staat een snellere verzending van goederen toe en zo dus ook een hogere klanttevredenheid!

Drones

Een drone is een vliegend voorwerp (op afstand gestuurd of autonoom) dat klein, licht en goedkoper is, en een lange afstand kan afleggen. Hoewel bedrijven nog steeds een beetje koudwatervrees hebben voor deze technologie, wijst alles erop dat zijn dit zeer binnenkort zullen gebruiken.

Deze drones maken een aanzienlijke stap voorwaarts op het gebied van transport en logistiek op zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van de geleverde goederen, en dit tegen een lagere kost. Voorlopig zijn er nog enkele maatregelen van uit de overheid die het gebruik ervan controleren voor de veiligheid van de luchtvaart te garanderen.

Maar wie weet? Misschien ontvangen we in de nabije toekomst onze bestellingen onmiddellijk en veilig landend in onze tuin of op onze veranda.

Merk op dat in tegenstelling tot Amazon, die nog steeds wacht op de toelating, DHL reeds in oktober 2014 begon met leveringen via drones. De gekozen plaats is een eiland gelegen in Duitsland met slecht 1700 inwoners op een oppervlakte van 16 km². Dit eiland is tijdens de winter enkel toegankelijk via een veerboot, DHL bezorgt daarom dagelijks medicijnen en pakjes via de drones.

Voertuigen zonder piloten

Voertuigen zonder bestuurders zijn, net zoals objecten verbonden met internet, in staat om hun omgeving op te sporen en te rijden zonder menselijke tussenkomst en dit in alle veiligheid.

Het is nog steeds in een proefperiode, maar voertuigen zonder bestuurder hebben reeds hun nut bewezen in de transportsector. Deze technologie die het mogelijk maakt om de prestaties van de supply chain te verbeteren, zal zeer snel gebruikt worden door bedrijven die wensen hun kosten aanzienlijk te verminderen.

Daarnaast zal het een constant transport, zonder tussenkomst van menselijke activiteiten (rusttijden, maaltijden, slaapuren) toelaten en zal het de beschikaarheid van de leveranciers verhogen (feestdagen, vakantie). Niet te vergeten is het risico op ongevallen dat bijna nul is. In feite zullen er geen menselijke fouten zijn die verbonden zijn aan concentratieverlies, alcohol of vermoeidheid.

De toegenomen realiteit

Reeds gebruikt door veel tools, zoals Google Glass, biedt een toegenomen realiteit een globaal zicht over het milieu dat ons omringt en biedt het aanvullende informatie over de wereld in realtime.

Een technologie waarmee werknemers essentiële informatie over de producten die ze behandelen onmiddellijk kunnen krijgen: bestemming, eigenschappen,...

Een nieuwe mens-machine-interface dat de werknemer warehouse management systemen onder hun neus zal verbinden door het weergeven van de nodige informatie.

Een optimalisatie van de bedrijfslogistiek waarmee de bedrijven een beter transportbeheer van de goederen en een snellere levering zullen winnen.

Samengevat

Al deze toekomstige technologieën zijn bestemd om de wereld van transport, logistiek en supply chain aanzienlijk te vereenvoudigen. Het zijn duidelijke voordelen om het rendement van de bedrijven te vehogen en de soms dure arbeidskosten te verlagen. We kunnen dan ook terecht vrezen voor banen en de toekomst van de arbeidsmarkt in vraag stellen. Het is waar dat de technologie een gevaar voor de arbeidsmarkt kan worden.

Deze angst kan in elk geval op korte en middellange termijn worden uitgesloten. Het bewijs hiervan is de TL Hub website waar meer dan 200 jobs, bij 65 bedrijven die aanwerven in de sector, openstaan.

Op zoek naar een job in transport, logistiek of supply chain? Klik hier

Meer informatie over dit artikel

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV