29.11.2018

Chauffeurstekort nijpender dan ooit

De Truck & Business-barometer, op basis van een jaarlijkse rondvraag bij de Belgische transporteurs, vertoont een eerder bemoedigend resultaat: de tevredenheidsgraad staat op een recordhoogte sinds 2007 en de transportvolumes zitten in stijgende lijn. De Belgische vervoerders maken zich evenwel meer en meer zorgen over het tekort aan chauffeurs.

Chauffeurstekort nijpender dan ooit

De barometer van Truck & Business leert ons onder andere dat de transporteurs het zien zitten: een toenemende vertrouwensindex (6,35/10), een tevredenheidsgraad van 7,04/10 (het beste resultaat sinds 2007) en een gemiddelde stijging van de volumes met 4,48% in 2018. In 2019 zouden deze volumes nog meer kunnen stijgen, maar minder sterk dan in 2018.

De transporteurs worden echter nog altijd geconfronteerd met een tekort aan chauffeurs. Het is ook hun grootste zorg, samen met de oneerlijke concurrentie, de mobiliteitsproblemen (met name in Antwerpen), de onzekerheid over de brexit en de vrees voor een ongunstige conjunctuur.

Oordeelt u vooral zelf… Drie jaar geleden gaven 9,1% van de deelnemers aan de Barometer aan dat ze te maken hadden met een tekort aan chauffeurs. In 2016 lag dit aandeel op 33,7%. In april van 2017 waren acht transporteurs op tien dringend op zoek naar chauffeurs en nu zijn het er al negen op tien. Dit nijpende tekort weegt bovendien op de omzet van de transporteurs. Er is sprake van een gemiddelde daling van 10,4% (dit cijfer bleef min of meer gelijk t.o.v. vorig jaar: -0,2%).

Zal een vertragende economie eventueel een uitweg bieden voor dit chauffeurstekort? Daar gaan de Belgische vervoerders alvast niet van uit! Ze hebben hun HR-initiatieven stevig opgevoerd. In een volgende bijdrage zullen we hier overigens dieper op ingaan.  

Recentste nieuws

12.04

TDL Group investeert 8 miljoen euro in mensen en materieel

De Limburgse logistieke dienstverlener TDL Group, onlangs verkozen tot Logistics Employer of the Year 2019, zal 8 miljoen euro investeren in human ressources en materiële middelen.

Lees meer

08.04

Kuehne + Nagel partner voor de TL Hub Business Game 2019

Ieder jaar organiseert TL Hub de TL Hub Business Game in samenwerking met één van zijn partners. Voor de editie van 2019 is het de beurt aan Kuehne + Nagel.

Lees meer

01.04

DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

BE-GATE is een systeem dat Douane en Accijnzen ontwikkelde om de douanevrijgave van cross-border e-commerce zendingen te versnellen. Hierdoor geraken in- en uitgevoerde goederen sneller tot de consument. Via de luchthaven van Zaventem transiteren gemiddeld 250.0 ...

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV