04 September 2018

Recente vrachtgegevens kondigen alarmerende vertraging van de wereldhandel aan

Recente vrachtgegevens kondigen alarmerende vertraging van de wereldhandel aan

De crisis van 2009 werd voorafgegaan door de duizelingwekkende daling van de vrachttarieven. Staan we nu opnieuw aan de vooravond van een nieuwe crash? Velen denken van wel en deze vertraging bevestigt enkel de vrees.

Volgens Goldman Freight Data begon de vertraging van de wereldhandel in het 4de kwartaal van 2017 en is deze blijven groeien met een versnelling in juli en augustus.

Er is een zeer duidelijke correlatie tussen de toetreding van Trump tot het Witte Huis en de daling van de wereldhandel. Deze werd versneld door de start van een “handelsoorlog” met China en Europa.

Verschillende voorspellingen suggereren dat deze handelsoorlog de wereldhandel met 4% kan doen dalen.

De volumes in Azië en de VS zijn gedaald met 1 à 2% (met verschillen tussen lucht en zee). Ook Europa wordt hierin niet gespaard, de Chinese import daalt ook om nog te zwijgen van de export naar de VS.

Zelfs nu de vrachttarieven stabiel zijn en de impact van de vertraging zich nog niet doet voelen zullen de komende maanden en jaren vrij donker zijn voor de wereldhandel en de economie in het algemeen. Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe economische crisis? We moeten in elk geval anticiperen. Want als Trump zij economie kunstmatig houdt met deze protectionistische strategie zal de mand van de Amerikaanse huisvrouw binnenkort duurder zijn, met een daling van de consumptie, die nog steeds de motor van de economie van Uncle Sam is.

Bron en afbeelding : Supply247

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV