21.11.2018

Transporeon-enquête: transporteurs optimistisch voor de toekomst

Uit een rondvraag die Transporeon bij ruim 1000 Europese wegtransporteurs heeft uitgevoerd, blijkt dat die de toekomst optimistisch tegemoetzien. Dit geldt met name over de positieve impact die de digitalisering op hun activiteiten zou moeten hebben.

Transporeon-enquête: transporteurs optimistisch voor de toekomst

Transporeon, het internationale logistieke cloudplatform dat een wereldwijd samenwerkingsnetwerk van logistieke professionals samenbrengt, heeft zijn recentste Transport Market Monitor gepubliceerd. Die geeft aan dat 43% van de ondervraagde personen (45 % voor de Benelux) verklaart in 2017 een stijging van zijn omzetcijfer van meer dan 5% te hebben geregistreerd. Daarnaast blijkt dat de Europese transporteurs optimistisch tegen de toekomst aankijken, aangezien meer dan 80% ervan (85% in de Benelux) verwacht zijn zakencijfer tegen eind 2018 nog te zien toenemen. Bovendien leert de enquête ons dat de prijzen van de transportdiensten in 2017 gemiddeld met 5,17% zijn gestegen en dat de meerderheid van de transporteurs van de Benelux verwacht dat hun prijzen in 2019 met 1 tot 5% zullen toenemen. Die verhogingen zouden te wijten zijn aan het capaciteitstekort. De markt evolueert in de richting van een markt van leveranciers, waardoor de transporteurs zich in een machtspositie bevinden en ze de prijzen van hun diensten kunnen verhogen. In de Benelux vindt 63% van de transporteurs dat een te lage capaciteit een prijsverhoging rechtvaardigt. Tegelijk wil 51% van alle deelnemers aan de rondvraag zijn transportcapaciteit verhogen.

De transporteurs maken zich het meeste zorgen over het huidige chauffeurstekort en hun beschikbaarheid. 59% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat deze factoren een grote impact op zijn activiteiten hebben gehad en nog steeds hebben, meer nog dan de diesel- en brandstofprijs.

73% van de transporteurs in de Benelux (67% op internationaal niveau) verwacht daarentegen dat de digitalisering een positieve invloed zal hebben. Volgens Transporeon getuigt dit van het feit dat de transporteurs in de Benelux innovatief zijn ingesteld en nieuwe middelen zoeken om hun logistieke processen te digitaliseren.

Recentste nieuws

11.02

Het jaar van de ‘camionmarkt’ is goed begonnen

Na vier jaar onafgebroken groei vertoont de Belgische markt van de industriële voertuigen nog geen tekenen van vermoeidheid: de inschrijvingen van de trucks zijn stabiel en die van de opleggers blijven stijgen.

Lees meer

04.02

Digitale logistiek in België: uitdagingen en kansen

ING toont een duidelijk engagement t.a.v. het ecosysteem transport en logistiek door de publicatie van “De digitale logistiek in België”, een studie uitgevoerd i.s.m. Startups.be.

Lees meer

28.01

Ook Amazon test leveringssysteem met robotjes

Amazon heeft een volledig elektrisch leveringsrobot ontwikkeld, de Amazon Scout. Deze is is ontworpen om pakketten autonoom tot bij de klanten te brengen.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV