21.11.2018

Transporeon-enquête: transporteurs optimistisch voor de toekomst

Uit een rondvraag die Transporeon bij ruim 1000 Europese wegtransporteurs heeft uitgevoerd, blijkt dat die de toekomst optimistisch tegemoetzien. Dit geldt met name over de positieve impact die de digitalisering op hun activiteiten zou moeten hebben.

Transporeon-enquête: transporteurs optimistisch voor de toekomst

Transporeon, het internationale logistieke cloudplatform dat een wereldwijd samenwerkingsnetwerk van logistieke professionals samenbrengt, heeft zijn recentste Transport Market Monitor gepubliceerd. Die geeft aan dat 43% van de ondervraagde personen (45 % voor de Benelux) verklaart in 2017 een stijging van zijn omzetcijfer van meer dan 5% te hebben geregistreerd. Daarnaast blijkt dat de Europese transporteurs optimistisch tegen de toekomst aankijken, aangezien meer dan 80% ervan (85% in de Benelux) verwacht zijn zakencijfer tegen eind 2018 nog te zien toenemen. Bovendien leert de enquête ons dat de prijzen van de transportdiensten in 2017 gemiddeld met 5,17% zijn gestegen en dat de meerderheid van de transporteurs van de Benelux verwacht dat hun prijzen in 2019 met 1 tot 5% zullen toenemen. Die verhogingen zouden te wijten zijn aan het capaciteitstekort. De markt evolueert in de richting van een markt van leveranciers, waardoor de transporteurs zich in een machtspositie bevinden en ze de prijzen van hun diensten kunnen verhogen. In de Benelux vindt 63% van de transporteurs dat een te lage capaciteit een prijsverhoging rechtvaardigt. Tegelijk wil 51% van alle deelnemers aan de rondvraag zijn transportcapaciteit verhogen.

De transporteurs maken zich het meeste zorgen over het huidige chauffeurstekort en hun beschikbaarheid. 59% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat deze factoren een grote impact op zijn activiteiten hebben gehad en nog steeds hebben, meer nog dan de diesel- en brandstofprijs.

73% van de transporteurs in de Benelux (67% op internationaal niveau) verwacht daarentegen dat de digitalisering een positieve invloed zal hebben. Volgens Transporeon getuigt dit van het feit dat de transporteurs in de Benelux innovatief zijn ingesteld en nieuwe middelen zoeken om hun logistieke processen te digitaliseren.

Recentste nieuws

19.12

Buitenwettelijke voordelen om chauffeurs aan te trekken

Het tevredenheidspercentage was sinds 2007 nog nooit zo hoog en nemen de transportvolumes toe. Hoewel het chauffeurstekort nog steeds de belangrijkste reden tot bezorgdheid vormt, blijven de bedrijven niet bij de pakken neerzitten, maar nemen ze initiatieven om het verschijnsel tegen te gaan. Zo bieden bepaalde transporteurs nieuwe buitenwettelijke voordelen aan.

Lees meer

11.12

Howest wint de TL Hub Business Game 2018

De Brugse school Howest won vorige week de vierde editie van de TL Hub Business Game bij Gefco. De vijf laatstejaarsstudenten overtuigden de jury met hun oplossing om de doeltreffendheid van het crossdockcenter van Gefco in Eigenbrakel te verhogen.

Lees meer

29.11

Chauffeurstekort nijpender dan ooit

De Truck & Business-barometer, op basis van een jaarlijkse rondvraag bij de Belgische transporteurs, vertoont een eerder bemoedigend resultaat: de tevredenheidsgraad staat op een recordhoogte sinds 2007 en de transportvolumes zitten in stijgende lijn. De Belgische vervoerders maken zich evenwel meer en meer zorgen over het tekort aan chauffeurs.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV