19 January 2015

De applicatie Moovit, een voorbeeld van web gemeenschap 2.0 voor de Transport en logistieke sector?

De applicatie Moovit, een voorbeeld van web gemeenschap 2.0 voor de Transport en logistieke sector?

Dit type applicatie zou misschien nuttig kunnen zijn in het goederenvervoer. Moovit, de onmisbare applicatie voor gebruikers van het openbaar vervoer, kreeg 50 miljoen dollar aan fondsen.

Het hulpprogramma Zoomit dat 3 jaar gelenden (in 2012) gemaakt werd in Israël informeert de gebruikers van het openbaar vervoer over de uurregeling en de alternatieve trajecten. Samengevat geeft de applicatie de trajectien in realtime. Dit dankzij een begane gebruikersgemeenschap die de informatie gelijktijdig aflevert. De toepassing combineert relevante informatie van de ondernemingen uit het openbaar vervoer en de van de gebruikers ontvangen realtime gegevens (vertragingen, orde in de bus, beschikbare plaatsen in de tram...).

De applicatie van Moovit is gratis en beschikbaar op alle smartphones. Vandaag, wordt het gebruikt door duizenden gebruikers (15 miljoen) wereldwijd, in 500 steden en 50 landen.

Verschillende groepen hebben onlangs geïnvesteerd in de startup (Nokia Growth Partners, BMW, Keolis, groep Bernard Arnault...) en zijzelf hebben zich aangeloten bij bestaande investeerders (BRM Capital, Gemini Partners..). Uiteindelijk werd 50 miljoen dollar verzameld. De vereniging van Moovit en Keolis brengt dus twee grote spelers in transport bij elkaar. Dit strategische partnerschap zal de ervaring van het openbaar vervoer voor miljoenen mensen in de wereld verbeteren (volgens Nir EREZ, CEO van Moovit).

Gezien het recente succes van Moovit en de verspreiding van andere toepassingen met behulp van hetzelfde principe van de gemeenschap (Trip Advisor, Amazon,...), neemt de web gemeenschap 2.0 zijn plaats in door zich te concentreren op de commentaren of nota’s die door de consumenten gelaten werden: de klassieke reclamemarketing waar bedrijven de consument bestoken met statistische en overdreven boodschappen, en schoon schip houden met de gemeenschap door het delen van ervaring.

De kritiek van de consument als gevolg van de ervaring met het product of de dienst heeft voorrang op de andere reclameaanpak. Sommige vakantieparken zijn soms het slachtoffer door een boycotte van reservaties omwille van negatieve commentaar.

Kunnen de sites waar de gemeenschap deelneemt aan de ontwikkeling van de applicatie van toepassing zijn in de sector van transport en logistiek?

Komt er binnenkort een applicatie in de transport, logistieke of supply chain sector?
Vandaag, zijn de klanten van de transport en logistieke bedrijven afhankelijk van de informatie die door deze laatste gegeven worden, ofwel door een klantenservice of door een "track & trace".

Kunnen we ons een toepassing voorstellen waar de informatie niet alleen van dienstverleners komt, maar ook van consumenten? Leveranciers, dienstverleners, inkopers en consumenten die elkaar terugvinden om deel te nemen aan, commentaar te geven op en het evalueren van de verschillende prestaties en stappen in het supply chain proces.

Als dit systeem effectief is voor het vervoer van passagiers, zou de applicatie dan ook niet effectief zijn voor het vervoer van goederen?

Dit type applicatie kan relevante informatie controleren voor de consument: «uw cargo zit vast bij de douane», «we zijn op zoek naar uw pallet», "schip of vliegtuig is vol", "onze onderaannemer was verkeerd", "vrachttarieven zijn gestegen", "de verantwoordelijke van uw dossier is niet aanwezig”. Een dienst waarmee bedrijven de echte problemen kunnen identifiëren en prestaties kunnen verbeteren. Ze kunnen ook transparantie geven aan de verschillende spelers van de supply chain door het woord te geven aan de gebruikers en consumenten. Een utopie in een B2B omgeving?

In afwachting van de creatie van deze toepassing, bezoek onze website www.tl-hub.be en vind de job van uw dromen in transport, logistiek of supply chain. Of als u op zoek bent naar de ideale kandidaat, raadpleeg dan onze pagina voor werkgevers!

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV