08 August 2017

Job vinden: Top 17 tips om de ideale job te vinden - sollicitatie tips

Job vinden: Top 17 tips om de ideale job te vinden - sollicitatie tips

Uw zoektocht naar werk is al aan een tijdje aan de gang maar u heeft de ideale job nog niet gevonden, u werd al één of meerdere keren geweigerd of hebt net het eerste contact gelegd met de recruiters?

 

U zult zeker moeten concurreren met talrijke andere kandidaten en sommige zijn héél goed voorbereid. Lees dus vooral deze tips aandachtig. Ze kunnen u onderscheiden ten opzichte van de concurrentie om zo uw droomjob binnen te halen:

 

 

Voorbereiding - Vóór het solliciteren

1. Zorg ervoor dat uw cv goed bijgewerkt is! 

 • Vergeet de laatste ervaringen of opleidingen die u gevolgd heeft niet, vooral als deze u goed positioneren voor de nieuwe job waarvoor u solliciteert.
 • Zorg ervoor dat uw gegevens correct zijn: het juiste telefoonnummer en e-mailadres
 • Zelfs wanneer u fan bent van Star Wars of uw brommer, vermijd toch minder professionele e-mailadressen zoals:

                [email protected], [email protected] ou [email protected]   ;-)

 • Het is beter om een persoonlijk adres met uw naam en voornaam te gebruiken (vermijd een gemeenschappelijk adres of een adres op naam van uw echtgenoot – een adres creëren is simpel en gratis).

 

2. Een cv moet duidelijk zijn en een correcte spelling bevatten. U zou verbaasd zijn als u eens wist hoeveel kandidaten er falen omdat ze niet in staat zijn om een ​​leesbare en foutloze cv te sturen terwijl hun profiel aan de job zou kunnen beantwoorden.

 

3.  Een goede cv is beknopt en is over het algemeen niet langer dan één pagina. Het mag deze limiet wel overschrijden als uw ervaring dat rechtvaardigt. Vermijd echter het tegenovergestelde probleem: een cv van 5 regels is maar weinig overtuigend.

 

4. Uw cv moet de volgende elementen bevatten:

    - uw gezinssituatie,

    - uw contactgegevens,

    - uw academische ervaring (of opleidingen),

    - uw beroepservaring,

    - uw vaardigheden (bv. talenkennis, technische vaardigheden,...)

    - en als u nog plaats heeft, kunt u nog wat persoonlijkere informatie toevoegen die de recruiter kan beïnvloeden en u 'positief' kan onderscheiden van de andere kandidaten (bv. hobby's, deelname aan liefdadigheidswerk, jeugdbewegingen, vrijwilligerswerk, ...)

 

5. Een cv kan soms aangepast worden in functie van de job waarvoor u solliciteert om de kenmerken naar voren te schuiven die u doen uitsteken boven de rest. Bijvoorbeeld: u solliciteert voor de functie van dispatcher en heeft in het verleden een gelijkaardige job uitgeoefend. Aarzel dan niet om een ​​regel toe te voegen die benadrukt wat u uw vorige werkgever heeft bijgebracht in de functie van dispatcher.

 

6. Structureer uw ervaringen beginnende met de meest recente (bovenaan) en daal geleidelijk af tot de oudste onderaan. Begin met de data (begin, einde), het bedrijf en de plaats; voeg vervolgens de functie toe en indien nodig een korte beschrijving van uw belangrijkste taken of uw grootste uitdagingen.

 

7. Zorg voor een motivatiebrief of op zijn minst voor een korte boodschap

 • De klassieke motivatiebrief bestaat uit 4 alinea's:

- een inleiding met vermelding van uw interesse in de functie,

- twee alinea's die uw professioneel parcours beschrijven en aantonen waarom u de ideale kandidaat bent

- één slotalinea waarin staat dat u erkent dat het een grote uitdaging is maar dat dit u niet afschrikt. U herhaalt uw interesse en toont uw beschikbaarheid om de recruiter te ontmoeten voor een persoonlijk.

 • De korte boodschap benadrukt uw kwaliteiten en waarom u in aanmerking komt voor de vacature.
 • Bewaar de inhoud van uw motivatiebrief zodat u deze gemakkelijk kunt knippen, plakken en bewerken in het berichtvenster wanneer u solliciteert.

 

8. Laat de documenten nalezen door uw naasten (vrienden, familie) die ervaring hebben. Zij kunnen fouten zien die u misschien over het hoofd heeft gezien, zelfs na het verschillende keren te herlezen.

 

Actie - U solliciteert of uw wenst ontdekt te worden

9. Selecteer de jobs die overeenkomen met uw profiel of waarbij u kans maakt de recruiter te interesseren. Als geen enkele vacature van een bepaalde werkgever u interesseert, maar als u echt bij dit bedrijf wilt werken, houdt niets u tegen om direct te solliciteren met een spontane maar goed geargumenteerde sollicitatie. U weet maar nooit, misschien is de recruiter wel geïnteresseerd in uw profiel. Een andere manier is om uw profiel te voltooien.

 

10. Wanneer u solliciteert op TL Hub, kunt u twee soorten situaties hebben nadat u bent aangemeld of geregistreerd:

 • U kunt contact opnemen met de recruiter door hem/haar uw cv en motivatiebrief te sturen - Volg de bovenstaande tips
 • U wordt doorgestuurd naar de website van het aanwervende bedrijf om daar uw kandidatuur te voltooien - Vergeet in het tweede geval niet om uw kandidatuur te voltooien door uw cv te sturen naar de recruiter op de site van deze laatstgenoemde.

 

11. Voltooi uw profiel - Tijdens uw eerste sollicitatie wordt automatisch een account gecreëerd zodat u al uw acties via TL Hub kunt volgen. Dit account is echter niet voltooid, wat betekent dat uw profiel niet zichtbaar is voor recruiters. Aarzel niet om uw profiel te voltooien. Zodra het een bepaald niveau (60%) heeft bereikt, wordt het zichtbaar voor recruiters en verhoogt dit uw kansen aanzienlijk op het ontvangen van interessante voorstellen die u tot niets verbinden wanneer deze u niet interesseren. Er wordt een bericht weergegeven op het account zolang het niet zichtbaar is.

 

12. Als u dat wenst, kunt u anoniem blijven ten opzichte van uw huidige werkgever door aan te geven dat u niet wilt dat hij ziet dat u solliciteert. U kunt dit aangeven in uw profiel.

 

13. Beperkt u niet tot één kandidatuur, er zijn vaak meerdere kandidaturen nodig om de juiste job te vinden... De meeste mensen hebben de neiging om te solliciteren bij één of twee bedrijven en vervolgens te wachten. Hierdoor kunt u grote kansen missen die door anderen sneller ingenomen kunnen worden. Door tegelijkertijd bij meerdere bedrijven zal u

 • tijd kunnen besparen,
 • kunnen oefenen op beter te solliciteren,
 • uw marktwaarde kunnen meten,
 • dit niets kosten als u uiteindelijk een aanbod ontvangt dat u niet interesseert.
 • daarenboven recruiters tegen elkaar kunnen uitspelen indien u tegelijkertijd verschillende aanbiedingen krijgt. Als ze echt geïnteresseerd zijn in uw profiel, zullen ze niet aarzelen om u een tegenaanbod te doen.

 

Volgen van uw kandidaturen

14. U kunt altijd een recruiter opnieuw contacteren als u geen antwoord heeft gekregen op uw sollicitatie, maar weet wel dat het aanwerven van een goede kandidaat tijd kost en dat sommige HR-managers soms te maken krijgen met meer dan honderd kandidaten voor één functie. Wacht gemiddeld minstens één week alvorens opnieuw contact op te nemen.

 

15. Wanneer u een recruiter opnieuw contacteert, begin dan met hem/haar te vragen of hij/zij uw sollicitatie goed ontvangen heeft, toon hem/haar opnieuw uw motivatie en zeg in enkele punten wat uw kwaliteiten zijn die van u de beste kandidaat maken voor de functie. U kunt steeds gebruik maken van de gratis tool die wordt aangeboden door HubSpot voor het volgen van e-mails, zodat u kunt zien of uw e-mail geopend is.

 

16. Stuur uw sollicitatiebrief niet 10 keer naar de HR-manager, dit is niet echt professioneel en zal uw kans op het krijgen van een afspraak verminderen, vooral wanneer de manager geërgerd is omdat hij/zij gespamd wordt door uw mails.

 

17. Meldt u regelmatig aan op uw TL Hub-account om al uw sollicitaties en de antwoorden van de recruiters te volgen. U kunt ook vacatures toevoegen aan uw favorieten als u niet onmiddellijk wilt solliciteren. U kunt uw zoekcriteria opslaan en waarschuwingen instellingen om nieuwe vacatures te krijgen die overeenkomen met uw profiel. Deze waarschuwingen kunnen naar wens dagelijks, wekelijks of maandelijks verzonden worden.

 

Kortom, solliciteren vergt wat werk, maar als u echt een job wilt, zijn de volgende tips zeker de moeite waard!  De toekomst is voor de durvers!

 

Vind vanaf nu uw toekomstige job in de logistiek of supply chain.

 

 

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV