26 February 2015

Klimatologische, geopolitieke en technologische risico's in de supply chain

Klimatologische, geopolitieke en technologische risico's in de supply chain

Ook al gaat het de laatste maanden beter met de wereldwijde economie, de angst voor een nieuwe crisis is nooit ver weg. Dit belangrijke risico heeft bedrijven toegestaan een betere supply chain op poten te zetten.

Volgens cijfers van Zurich Insurance, heeft 81% van de bedrijven in 2014 ongeregeldheden gekend in hun supply chain. Het “Global Risks 2015 rapport” indentificeert geopolitieke spanningen, bijvoorbeeld in Oekraïne en het Midden-Oosten, als de belangrijkste bedreiging voor bedrijven in het komende jaar. Al deze risico's in de Supply Chain kunnen een belangrijke impact hebben op de gezondheid van deze bedrijven, en dus op hun jobs. Inderdaad, een bedrijf met financiële moeilijkheden zal het moeilijk hebben om vacatures in de sector van logistiek te publiceren in het geval van bevriezing op recruitment.

Statistieken van de supply chain

“Deze conflicten kunnen een nefast effect hebben op de supply chains. Als nieuwe sancties ingevoerd worden, kunnen de bedrijven zien dewelke van hun leveranciers betrokken zijn.” Zegt Nick Wildgoose, globaal verantwoordelijke voor de supply chain bij Zurich Insurance.

“We hebben zeker ook een stijging gezien van de technologische risico’s, voornamelijk cyberaanvallen. Bedrijven die met verschillende leveranciers werken, staan hen vaak toegang toe aan hun eigen systeem. Wat uiteindelijk een directe toegang geeft aan “piraten”.

Deze geopolitieke conflicten en de economische turbulentie zorgen ervoor dat de supply chain flexibeler moet zijn en rekening moet houden met alle mogelijke ongeregeldheden.

“Flexibiliteit is de oplossing voor de vluchtigheid van de kosten, staat een verbetering toe van de structuren van de bedrijven en bevordert de groei” zegt Gérard Chick, Chief Knowledge Officer bij Optimum Procurement Group.

Om dit te ondersteunen moeten supply chain managers onderling verbonden netwerken van leveranciers creëren en zich beroepen op de capaciteit van intelligente modellering om de kosten te beoordelen, maar ook de kwaliteit van de besluitvorming en de tijd die eraan gewijd is.

Klimatologische risico's voor de supply chain

Naast de economische crisis en de geopolitieke conflciten vormen ook de klimatologische risico’s een bedreiging voor de supply chains. Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door het CDP en Accenture zijn leveranciers in de Verenigde Staten, Brazilië, China en India kwetsbaarder voor klimatologische risico’s dan zij in Europa en Japan

Het CDP, leverancier van de klimaat Performance Leadership Index onthult dat:

  • Leveranciers in Frankrijk, het Vereinigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland (in deze volgorde) worden geïdentificeerd als de meest duurzame. Zij namen belangrijke stappen om de klimatologische risico’s te beperken. Toch noteert het rapport een procentuele daling van de Duitse leveranciers. Ze voeren een aantal belangrijke milieuprestatie-indicatoren uit, zoals het hebben van een beheersprocess van de klimatologische risico’s. Het daalde hier van 82% tot 72%.
  • Japan is het enige land waar de leveranciers beantwoorden aan de verhoogde klimatologische risico’s. Zij hebben enkele van de hoogste verklaringen van emissies, vastgelegde objectieven en sensibilisatie van de klimatologische risico’s.
  • Leveranciers in China, Italië en de Verenigde Staten worden als kwetsbaar beschouwd. Er is een groot gebrek aan evenwicht tussen de hoge blootstelling aan klimatologische risico’s en de maatregelen genomen door de leveranciers. De Verenigde Staten worden echter geïdentificeerd als een gepolariseerde markt. De meerderheid van de index, bedrijven die geïdentificeerd zijn omdat ze positieve maatregelen nemen tegen de klimaatsverandering, hebben hun maatschappelijke zetel in Amerika.

Een ecologische beheer van de supply chain

Om risico’s van kostenverlies, maar ook risico’s verbonden aaan de fysieke integriteit en de reputatie van het bedrijf te vermijden moet de supply chain bestuurd worden op een duurzamere manier. Een innovatieve en intelligente supply chain brengt een reeks van positieve voordelen met zich mee waarmee het vertrouwen en de loyaliteit van de klant versterkt zal worden. Dit zonder rekening te houden met de veiligheid en de reducering van de kosten van de supply chain zelf.

Er zijn diverse oplossingen om een ecologischere supply chain te verzekeren:

  • Vermindering en een verantwoordelijk beheer van afval;
  • Duurzaam beheer van grondstoffen;
  • Verantwoordelijk gebruik van energie;
  • Ecologisch beheer van het gebouw en de omgeving.

De ecologische verantwoordelijkheid in een bedrijf groeit enkel. Leidinggevenden moeten absoluut een pro-actieve, intelligente en verantwoordelijke houding innemen om een reële duurzame supply chain te verzekeren. Ideeën moeten overdraagbaar en omkaderd worden met strikte regels om zo te leiden tot sterke punten.

Lees meer over dit onderwerp:

http://www.b2bnn.com/2015/02/climate-change-will-affect-supply-chain-management/#
http://raconteur.net/business/big-ideas-for-sustainable-supply-chains
http://raconteur.net/business/rising-risks-in-supply-chain
http://reports.weforum.org/global-risks-2015/

Op zoek naar een job in logistiek en supply chain, klik hier

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV