25 January 2016

Logistieke barometer 2016 : gemengde gevoelens bij kaderleden

Logistieke barometer 2016 : gemengde gevoelens bij kaderleden

Voor de tweede keer heeft TL Hub kaderleden uit de transport-, logistieke en supply chain sector gevraagd naar hun vertrouwen in de sector voor 2016.

Het ondervraagde panel bestond uit 120 kader- en directieleden van de verschillende logistieke spelers in België (industrie, transport, forwarding, maritiem, enz...) (figuur1).

De belangrijkste vaststelling zijn de gemengde reacties. Ondanks het vertrouwen in (macro-) economisch herstel in België (65% van de ondervraagden), wordt de groei in de logistieke sector niet echt benadrukt. (figuur 2)

Slechts 30% van ons panel verwacht in 2016 een groei binnen hun bedrijf. 45% van de ondervraagden verwacht een stabiel jaar en, meer verontrustend, 25% van de ondervraagden verwacht een daling van de activiteiten (figuur 3).

Betreffende de werkgelegenheid zal 26% van de bedrijven nieuwe logistieke vacatures creëren in 2016. Dit cijfer had bemoedigend kunnen zijn, indien het niet gehinderd werd door 29% van de bedrijven in freezing en 45% van de bedrijven die enkel de huidige vacatures zullen invullen (figuur 4).

Het meeste bemoedigende resultaat is dat 50% van de bedrijven investeringen voorzien in 2016, en dat ze deze effectief wensen te realiseren. Hetgeen kan resulteren in het vertrouwen van een globaal economisch herstel zoals hierboven reeds vermeld (figuur 5).

In zake de sterke punten en de bedreigingen voor de logistieke sector in België zijn er weinig verrassingen. De grootste bedreigingen worden gevormd door de personeelskosten en de concurrentie of infrastructuur van de buurlanden. De impact van de kilometerheffing volgt pas op de vierde plaats (figuur 6).

De grootste voordeel van België voor de ontwikkeling van logistiek is de geografische ligging van ons land, gevolgd door de infrastructuur (Haven van Antwerpen, Luchthaven van Luik,...), de fiscale voordelen (fiscale vertegenwoordiging) en de lage brandstofkosten (figuur 7).

De sterke en zwakke punten zijn eerder algemeen en niet echt verbonden aan het jaar 2016, waardoor ze geen reële impact vertegenwoordigen op de evolutie van onze sector op korte termijn.

Voor meer informatie over de TL Hub Barometer, kunt u steeds contact opnemen via: [email protected]

 

Figuur 1

Figuur 2

Figuur 3

Figuur 4

Figuur 5

Figuur 6

Figuur 7

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV