03 May 2016

Mijn Job ? Douanedeclarant. Portret van Tom Schallenbergh (GEFCO)

Mijn Job ? Douanedeclarant. Portret van Tom Schallenbergh (GEFCO)

Tom is douanedeclarant bij Gefco Overseas (Antwerpen)

Wat is uw job?

Als douanedeclarant ben ik verantwoordelijk voor het vervullen van de douaneformaliteiten die noodzakelijk zijn bij het logistiek traject. Tot mijn takenpakket behoren uiteenlopende zaken. Een courant voorkomende taak is het opstellen van aangiftes en certificaten. Ook het adviseren en ondersteunen van klanten op gebied van classificering, vergunningen alsook fiscaliteit staat vrijwel dagelijks op het agenda. Kort gezegd; als douanedeclarant ben je het aanspreekpunt tussen de douane en de rest van de wereld.

Vind alle vacatures als douanedeclarant op TL Hub

Uw professioneel parcours ?

Op mijn zestiende achtervolgende ik mijn eerste droom: sport. Later rees ook de interesse in de logistieke wereld, meer bepaald in alles wat met douane te maken heeft. Bij Gerlach, mijn eerste werkgever, kreeg ik de kans om de knepen van het vak te leren, dit door de tweejarige opleiding douane-wetenschappen te volgen bij Portilog. Gedurende de drie jaar dat ik bij Gerlach werkte, groeide ik van assistent-declarant tot verantwoordelijke van een team van vier, waarbij ik eigen klanten beheerde. Hiertoe behoorde onder andere een nauw contact met het FAVV.

Om mij optimaal te kunnen ontplooien, ben ik begin 2015 gestart bij Gefco, mijn huidige werkgever. Hier kan ik me, naast het gewone takenpakket van douanedeclarant, onder andere ook toeleggen op het fiscale aspect van douanezaken. Daarnaast ben ik mede verantwoordelijk voor onze vergunning AEO. Door het eerstgenoemde voel ik me meer bekwaam om klanten gepast advies te geven.

Wat zijn uw motivaties?

Door geringe ervaringen in het werkveld werd me al gauw duidelijk dat het douaneaspect een gegeven is dat vaak wordt vergeten of wordt gezien als iets onbelangrijk. Deze materie is dan ook erg specifiek en het lijkt of er veel onduidelijkheid bestaat over de werking ervan. Het leek me dan ook interessant om me hierin te verdiepen. Op deze manier kan ik mensen binnen de sector alsook klanten verder helpen.

Waarom een job in de douane kiezen?

De logistieke sector evolueert constant waardoor je steeds nieuwe dingen kan leren. Starters mogen zich niet laten beïnvloeden door het imago dat het woord ‘douane’ met zich meebrengt. Door de intrede van de UCC (Union Customs Code) en de nieuwe AEO regelgeving, waarin staat dat er vakbekwaamheid en beroepskwalificaties nodig zijn, zal er meer geïnvesteerd moeten worden in de kennis van declaranten. Hierdoor wordt verzekerd dat je jezelf constant kan bijscholen en verbeteren aangezien ruimte gecreëerd wordt voor het volgen van opleidingen.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede douanedeclarant?

Een douanedeclarant is iemand die onder tijdsdruk nog steeds gestructureerd en foutloos moet kunnen werken. Stressbestendigheid en het vermogen te multitasken zijn eveneens essentiële eigenschappen die een declarant moet bezitten. Daarnaast is het belangrijk open te staan voor bijscholing over de vernieuwde procedures, wetgeving of andere aspecten van de douanematerie.

Wat zeggen uw vrienden van uw job?

Wanneer mijn vrienden informeren naar mijn job en ik de term ‘douanedeclarant’ gebruik om hun vraag te beantwoorden, dan hebben ze vaak geen idee wat deze job inhoudt. De reactie “Ah, je werkt dus bij de douane.” hoor ik vaak. Echter, als ik de term ‘customs consultant’ gebruik, is hun interesse onmiddellijk gewekt. Eens ik begin te vertellen over het doen en laten van een customs consultant, vinden ze dit een boeiend beroep en blijven ze vragen stellen over wat ik allemaal moet doen.

Hebt U andere passies dan douane en Logistiek?

Zoals ik eerder vermeldde, ligt mijn passie binnen de sportwereld. Naast mijn job doe ik aan Crossfit, een intensieve sport waarbij conditietraining en kracht gebundeld worden in uitdagende work-outs. waar ik wekelijks meerdere uren in investeer. Ook het maken van reizen behoort tot mijn favoriete bezigheden.

GEFCO

GEFCO is een bedrijf dat zeer actief is in de wereld van de logistiek en transport.

GEFCO stelt zijn ervaring ter beschikking voor haar industriële klanten, meer dan 60 jaar actief in de sector van de auto-productie en transport van voertuigen.

Inzicht in de specifieke behoeften per sector, flexibele oplossingen, kwaliteit van de dienstverlening en de klaarheid zijn de sleutels tot het succes van GEFCO.
 
Met 7 vestigingen in de Benelux, is GEFCO actief op het gebied van goederenvervoer (groupage, LTL, FTL), overseas-transporten (Maritiem, Luchtvervoer, Special Projects), evenals het vervoer, de opslag en de voorbereiding van voertuigen.

Alle vacatures van Gefco zijn op TL Hub

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV