15 December 2014

Transport en Logistiek: tekort aan kandidaten in een sector waar meer dan 85% van de werknemers tevreden zijn.

Transport en Logistiek: tekort aan kandidaten in een sector waar meer dan 85% van de werknemers tevreden zijn.

Meer dan 85% van de werknemers in transport, logistiek en supply chain zijn gelukkig met hun werk. Dit is het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door TL Hub (www.tl-hub.be), de enige vacaturesite in België gespecialiseerd in transport en logistiek. Het onderzoek werd uitgevoerd op een representatieve steekproef van de sector.

Het deelnemersveld bestond uit 68% werknemers (kaderleden en bedienden) en 32% arbeiders (magazijniers, chauffeurs, teamleiders ...). De gesproken taal van de deelnemers was voor 74% Nederlands en voor 26% Frans.

Uit een professionele sector die gekenmerkt wordt door de grote diversiteit van beroepen en vaardigheden verklaren 85,59% van de ondervraagden dat zij zicht vrij tot zeer gelukkig voelen op hun werk. Een zeer bemoedigend resultaat in een relatief minder goede economische context. Met de economische crisis die begon in 2008 kregen de werknemers in deze sector rake klappen. Zowel de maritieme-, spoor-, scheepvaart-, als distributiesector, en logistieke afdelingen binnen de industrie werden niet gespaard.

Een sector waarin waarde gehecht wordt aan ervaring

Zes jaar later werft de sector terug aan. Dat blijkt uit honderden banen gepost op de website (zie hier al onze vacatures). De meest gezochte kwaliteiten bij jonge afgestudeerden? Voor 41% van de ondervraagden is de ervaring opgedaan tijdens een stage van doorslaggevend belang. Op de tweede plaats komt de graad van het diploma (37%) gevolgd door de taalkennis (22%).

Een gebrek aan gekwalifieerde kandidaten

Ondanks het herstel van de activiteit hebben 62% van de ondervraagden het moeilijk als het gaat om het aanwerven van specifieke profielen: voor vacatures in de douane, verkoop, planning / dispatching of voor chauffeurs is er echter nog een gebrek aan gespecialiseerde kandidaten. Tegelijkertijd lijkt het steeds moeilijker om in ons land een twee- of zelfs drietalige kandidaat voor een managementfunctie, de zogenaamde senior, te vinden.

De conclusie is eenvoudig: er is een tekort aan kandidaten in een sector waar meer dan 85% van de werknemers tevreden zijn.

De boodschap aan jonge werknemers? Bouw aan je ervaring! Gecombineerd met een grondige kennis van talen (Nederlands, Frans en Engels), zorgt het voor een snelle toegang tot leidinggevende functies. Een kans die weinig wordt aangeboden in andere sectoren.

Om de jonge gediplomeerden aan te trekken moeten de bedrijven in de logistieke en transportsector hun imago moeten opfrissen. Werkgevers, vakbonden en de overheid moeten aantonen dat hun activiteit niet enkel beperkt wordt tot vrachtwagens en files op de ring van Brussel en Antwerpen.

TL Hub gaat de uitdaging aan

Frédéric De Cooman, oprichter van TL Hub, heeft zelf de moeilijkheden van het rekruteren ervaren bij de verschillende bedrijven in de sector waar hij meer dan tien jaar werkte. Na geconfronteerd te worden met inefficiënte klassieke wervingsmethoden, besloot hij om zelf hulpmiddel te creëren. Dit hulpmiddel staat zowel kandidaten als werkgevers toe om elkaar terug te vinden op een toegewijde website. De website maakt gebruik van een zeer nauwkeurige segmentatie van de verschillende beroepen verbonden aan transport, logistiek en supply chain.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV