05 March 2018

Supply Chain: welke rol speelt de blockchain?

Supply Chain: welke rol speelt de blockchain?

De voorbije maanden heeft iedereen ergens wel al eens over de blockchain gehoord. Tegenwoordig wekt dit systeem voor de overdracht van informatie een ongekend enthousiasme en kan dit toepassingen in bedrijven gaan transformeren. Toch gebruiken maar weinig mensen deze term verstandig. Daarom zullen wij in onderstaande tekst meer uitleg geven over het gebruik hiervan, zijn relatie met de supply chain en zijn voordelen.

Wat is de blockchain?

De blockchain is een informatieopslag- en transmissietechnologie, een protocol voor digitaal gegevensbeheer, een zeer grote database. Met andere woorden, de blockchain is een register, een fraudebestendig accountboek dat gegevens groepeert in blokken. Dit register houdt de geschiedenis van alle uitwisselingen tussen gebruikers bij.

Zoals wiskundige Jean-Paul Delahaye schrijft: “vergelijk het met een enorm schrift dat door iedereen gratis gelezen kan worden en waarin iedereen kan schrijven. Wat geschreven wordt is onuitwisbaar.”

Hoe werkt de blockchain?

Het systeem van de blockchain is gebaseerd op de volgende drie principes:

  • Transparantie: vanaf de creatie van een blockchain kan iedereen het geheel van registraties raadplegen;
  • Decentralisatie: de werking van zijn netwerk maakt de blockchain onafhankelijk van een centraal controleorgaan;
  • Veiligheid: de door de blockchain geregistreerde uitwisselingen worden versleuteld en zijn fraudebestendig.

Iedere keer wanneer een gebruiker zijn transactie wenst te maken, moet hij verschillende stappen doorlopen om deze drie sleutelprincipes te garanderen. De gebruiker start met het invoeren van een sleutel om de uitgewisselde gegevens vast te kunnen leggen (er zijn twee verschillende sleutels, één privé en één publieke, om een transactie in de blockchain in te dienen). Hierna worden de gegevens gecodeerd en gegroepeerd in blokken om ze vervolgens in te dienen bij verschillende netwerkknooppunten. Deze eerste stap garandeert enerzijds de certificering van de identiteit van de partijen en anderzijds de levensvatbaarheid van de transacties.

Ten slotte wordt het register gedupliceerd op de verschillende servers van het netwerk waardoor de wijziging van de inhoud onmogelijk is zonder de goedkeuring van alle aangesloten computers.

Waarvoor wordt de blockchain gebruikt?

Het begon bij de overdracht van alles wat een waarde omvat (bitcoins, effecten, aandelen, uitvoering van automatische contracten,…). Tegenwoordig gebruiken meer en meer bedrijven de blockchain om hun logistiek en/of klantenrelaties te beheren.

Laten we ons concentreren op de toepassing van de blockchain in de logistieke en supply chain sector. Op basis van de ervaring van voedselgigant Walmart (in 2016), waarin zij de routes van Mexicaanse mango’s en Chinees varkensvlees volgden via de blockchain om de traceerbaarheid te evalueren, kunnen we vaststellen dat de benodigde tijd om de oorsprong van producten te achterhalen gereduceerd wordt van enkele dagen tot slechten enkele minuten.

Helaas is de ontwikkeling hiervan nog niet voldoende om aan de behoeften van de supply chain te voldoen. De technologie is bijvoorbeeld niet in staat om een gegevensverwerking binnen de milliseconde terug te geven omdat dit grote infrastructuren vereist. Enkel één- of tweecijferige transacties worden elke seconde door de links van de blockchain verwerkt. Professionals staan echter op het punt om deze resultaten te verbeteren.

Wat zijn de zakelijke voordelen voor de blockchain?

De blockchain heeft verschillende voordelen voor de supply chain sector:

  • Geautomatiseerd inkoopproces dankzij geautomatiseerde contracten;
  • Gestroomlijnde uitwisseling door een aanzienlijke verkorte validatieperiode voor de uitwisselingen tussen leveranciers en klanten, waardoor het stroombeer en de relaties met klanten in bijna real-time mogelijk zijn;
  • Beveiligde voorraden via het toewijzen van een specifiek label aan elk geregistreerd product wat toelaat om alle informatie op één plaats te verzamelen;
  • Total traceerbaarheid van de goederenstroom aangezien alle acties die gebruikers doorvoeren vermeld worden; 
  • Verhoogde reactiviteit ten opzichte van namaakgoederen door mogelijke problemen in een beginstadium te identificeren;
  • Uniforme interne documenten omwille van de geldigheid van informatie gedeeld tussen partners.

Het is uiteraard logisch dat de blockchain niet in zijn eentje alle uitdagingen van de supply chain en logistiek zal oplossen, maar de blockchain draagt bij aan de beveiliging van de uitwisselingen, de fraudebestrijding en het beperken van fouten. Om de niet geslaagde formule te perfectioneren, zijn er technische ontwikkelingen gaande om de logistieke toepassingen ervan te vergemakkelijken.

Om op te volgen!

Bronnen: RTBF, Blockchain France, Generix Group

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV