13 June 2017

Wat zijn de salarissen in transport, logistiek en supply chain in België?

Wat zijn de salarissen in transport, logistiek en supply chain in België?

TL Hub en Work in Logistics hebben informatie verzameld over de lonen van meer dan 400 kaderleden, werknemers, chauffeurs en arbeiders in de logistieke sector. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een steekproef van alle categorieën van banen en bedrijven gekoppeld aan de logistieke sector (transport, expeditie, scheepvaart, supply-chain in de industrie, enz.).

Chauffeurs verdienen meer dan logistieke bedienden.

Een van de eerste verrassingen is dat vrachtwagenchauffeurs (C/CE) meer verdienen dan logistiek bedienden. Inderdaad, een chauffeur verdient gemiddeld 2.310 EUR/maand netto tegenover 1963 EUR/maand netto voor een logistiek medewerker, een verschil van bijna 18%. Men moet wel opmerken dat het gemiddelde aantal gewerkte uren per week hoger ligt bij chauffeurs. Sterker nog, wanneer een bediende gemiddeld 41u/week werkt, zit een chauffeur regelmatig boven de 50u. 

Om deze cijfers aan te vullen nog het volgende:

  • logistieke arbeiders (heftruckchauffeurs, order pickers, enz.) verdienen gemiddeld 1.701 EUR / maand netto
  • kaderleden verdienen gemiddeld meer dan 2850 EUR / maand netto.

Als we weten dat het op dit moment heel moeilijk is om chauffeurs te vinden, moeten we de vraag stellen of de sector niet beter over aantrekkelijkere salarissen voor dit beroep moet communiceren. Maar toekomstige kandidaten moeten weten dat om dit loon te verdienen, er hard moet voor gewerkt worden. Maar alle chauffeurs zullen u vertellen dat het een boeiende job is.

De extra legale voordelen helpen het kader om moeilijke onderhandelingen af te ronden omdat een wagen heel dikwijls een belangrijke meerwaarde voorstelt.

  • Werknemers: 205 EUR
  • Logistiek bedienden: 233 EUR
  • Chauffeurs :  200 EUR
  • Kaderleden : 701 EUR

Loonverschil tussen de industrie en logistieke bedrijven

De werknemers en de logistieke managers werken, hetzij in logistiek- en transportbedrijven, hetzij in de logistieke afdeling in de industrie (retail, chemie, automotive, enz.). We kunnen constateren dat de spelers in transport (weg, warehousing, verladers, scheepvaart, enz.) gemiddeld 6,42% minder verdienen dan hun collega's in de logistieke afdelingen van de industrie. Dit verschil is waarschijnlijk te wijten aan verschillen in de paritaire overeenkomsten van de verschillende sectoren.

Wat is de ontwikkeling van de salarissen in de logistiek op basis van anciënniteit?

Het gemiddeld loon in de logistiek bedraagt 1702 eur/maand netto voor een afgestudeerde  en tot 2601 EUR/ maand netto voor iemand met meer dan 10 jaar ervaring.

  • < 2 jaar: 1702 eur n/maand
  • 2-5 jaar: 1861 eur n/maand
  • 5-10 jaar: 2143 eur n/maand
  • >10 jaar: 2601 eur n/maand

Enkele aanvullende bevindingen;

  • De lonen in de logistiek zijn gemiddeld 6,1% hoger in Vlaanderen dan in Wallonië.
  • Gemiddeld werken Franstalige managers (logistiek of supply chain) 8 uur per maand meer dan hun Nederlandstalige collega's.
  • 60% van de ondervraagden vindt dat de logistieke sector slecht betaalt.

Opmerking :  het onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië is gemaakt op basis van de taal  van de ondervraagden.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV