15 February 2016

S. Jansegers, kandidate Miss België 2014 : « Logistiek is zoveel meer dan transport »

S. Jansegers, kandidate Miss België 2014 : « Logistiek is zoveel meer dan transport »

Jens De Paepe: “Wanneer het fout gaat bij één tussenstap heeft dat gevolgen voor de rest van de keten”

In het eerste duo-interview op TL Hub laten wij Steffie Jansegers, Import Services, en Jens De Paepe, Factureringsmedewerker, bij Dachser Belgium aan het woord. Steffie was in 2014 kandidate voor Miss België en Jens is semiprofessioneel voetballer bij 3de klasser KSV Bornem. Beide volgden een IBO (interne beroepsopleiding) bij Dachser en zijn er nog steeds aan de slag.

Hoe bent u bij Dachser terecht gekomen?

Steffie: Tijdens mijn middelbaar in het Atheneum van Willebroek spraken de lessen logistiek en transport me al enorm aan. Ik besloot mijn specialisatiejaar in deze richting te doen. Ik hou nogal van variatie en deze opleiding is zeer praktijk gericht. Alles wat we tijdens de lessen leerden pasten we direct tijdens onze stage in logistiek op de werkvloer toe. Ik koos voor Dachser, omdat een paar oud-leerlingen van het Atheneum er al werkten en mijn stagebegeleider mij het bedrijf ook aanraadde.

Jens: Door het voetbal (lacht)! Ik speel  al sinds mijn 5e en een ploegmaat van Sporting Sint-Niklaas vertelde mij  dat de facturatiedienst van Dachser Willebroek een nieuwe kracht zocht. Een functie met veel cijfertjes en formules, ideaal voor iemand zoals ik, die in het verleden accountancy en marketing studeerde.

Wat is de inhoud van uw huidige functie?

Steffie: Ik werk als logistieke bediende op de importdienst. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de zendingen in België goed op hun bestemming geraken. Drie vierde van mijn tijd sta ik in contact met de klanten en help hen met vragen of los mogelijke problemen op.  Hiervoor moet ik coördineren met onze chauffeurs, onze collega’s in het buitenland en de collega’s in Willebroek.

Jens: Ik ben een medewerker van de facturatiedienst en hou me bezig met zeer uiteenlopende taken. Zo ga ik na welke wisselbakken uit andere Dachser vestigingen in onze overslaghal toekomen, of ze op tijd zijn, ze juist in het systeem zijn ingegeven en ze aan de juiste vrachtwagens worden gekoppeld om op tijd in onze vestiging in Moeskroen te geraken. Ook werk ik nauw samen met de sales afdeling transport. Zij maken offertes voor de klanten op en ik zorg dat ze correct worden gefactureerd;  dat ze voor hun zendingen, specifieke routes, specifiek gewicht en dergelijke de juiste tarieven krijgen.

Met welke interne collega's komt u het vaakst in contact?.

Steffie: Mijn directe collega’s van de importdienst Nick en Bart en de collega dispatchers natuurlijk. Maar eigenlijk heb ik contact met bijna elke dienst. Ik deel een bureautafel met Rudy die douanedeclarant is en met Bram die schades aan zendingen behandelt.

Jens: Natuurlijk vooral met mijn directe collega’s van de facturatiedienst: Martine, Pascale, Annick, Yves, Liesbeth,  Nathalie en met  onze teamleider Jan. Hoewel we ieder specifieke taken hebben,  wordt van ons verwacht dat we kunnen bijspringen wanneer iemand ziek of  op vakantie is.

Waarom heeft u voor een carrière in de logistiek gekozen?

Steffie: Mijn leraar logistiek heeft me wel geïnspireerd om voor deze richting te kiezen maar eigenlijk ben ik er ingerold en door het te doen heb ik de smaak te pakken gekregen. Het is een vak waar je alle kanten mee uit kan. Logistiek is zoveel meer dan puur transport. Er is zee-en luchtvracht, warehousing, contractlogistiek, enz.

Jens: Het internationale karakter. Dachser is actief in de hele wereld en in onze job komen we in contact met verschillende nationaliteiten, landen en plaatsen in de wereld. Als je bij Dachser werkt ben je een schakel in een complexe keten die ervoor zorgt dat een product van één plaats op de wereld naar een ander plaats geraakt. Wanneer het fout gaat bij één tussenstap heeft dat gevolgen voor de rest van de keten. Die problemen moet je oplossen, het geeft een enorme voldoening om een zending op het juiste moment op zijn eindbestemming te krijgen.  Dachser Belgium is bovendien in volle expansie. Leuk om daar aan mee te werken.

Wat zijn de troeven van de logistieke sector, wat zou u tegen beginnende studenten zeggen om voor deze sector te kiezen?

Steffie: Wanneer je een gevarieerde job zoekt, in een team wil werken en graag met mensen in contact komt, dan is dit een job in de logistiek ideaal. Ik raad de logistieke sector dus zeker aan!  Wel moet je stressbestendig zijn en je talen kennen. Maar laat dat laatste je niet afschrikken. Ik vind werken in een internationaal bedrijf als Dachser een ideale leerschool om je talen te leren, beter dan op school zelfs. Ik heb Frans, Duits en Engels geleerd door het te doen. Door de telefoon op te nemen en met klanten en collega’s te overleggen.

Jens: Werken voor een internationale organisatie verruimt  je blik op de wereld. Je komt in contact met collega’s uit heel Europa die allemaal aan éénzelfde doel werken: de zending op de juiste tijd, op de juiste plaats krijgen. Iets dat –zoals ik al zei- veel voldoening geeft.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV