18.05.2018

België verwelkomt eerste logistieke Airbnb

België verwelkomt eerste logistieke Airbnb

De Belgische vastgoedgroep Montea heeft mee geïnvesteerd in de Nederlandse startup Stocksport, een soort Airbnb gespecialiseerd in logistiek, waarvan het platform op 16 mei in België gelanceerd werd.

Het platform werd opgericht na volgende vaststelling: een groot aantal bedrijven maakt onvoldoende gebruik van hun opslagruimte (gemiddeld 30% leegstand bij vele bedrijven) terwijl andere bedrijven dan weer een tekort aan ruimte hebben in bepaalde periodes (seizoenartikels, promotie artikels, overproductie,…). Stockspots biedt bedrijven met te veel ruimte de mogelijkheid om via hun platform de beschikbare ruimte te verhuren aan bedrijven die deze nodig hebben. Naast de link tussen de bedrijven zorgt het platform ook voor de facturatie en de verzekering.

Het platform werd meer dan één jaar geleden in Nederland opgericht en kent reeds een groot succes: meer dan 500 beschikbare opslagplaatsen. Voor België verwacht Montea veel van dit nieuwe partnership. Enkele tientallen bedrijven toonden dan ook al interesse voor deze service.

“ De wereld verandert continu en de logistiek moet volgen. Er zijn steeds meer en meer bedrijven die behoefte hebben aan een kleinere opslagplaats voor een aantal paletten in plaats van een groot magazijn. Niet voor 9 jaar, maar voor enkele weken of maanden en bij voorkeur kort gelegen bij specifieke locaties. Onze logistieke sector heeft baanbrekende innovaties van dit type nodig” verklaart Peter Demuynck, CCO van Montea.

Peter Demuycnk stelt ook vast dat “het meeste duurzame gebouw er één is dat niet gebouwd moet worden”. Stockspot is op deze manier dan ook een initiatief voor duurzame ontwikkeling. Bovendien neemt de beschikbare ruimte voor nieuwe gebouwen aanzienlijk af in België. Dit maakt het noodzakelijk om de exploitatie van de huidige bestaande ruimtes te optimaliseren.

Het concept “sharing logistics” maakt het delen van een magazijn of opslagruimte mogelijk voor diverse potentiële gebruikers van de ruimte.

Volgens Peter Demuynck biedt het “cloudlogistiek-systeem” bedrijven meer flexibiliteit waardoor deze minder magazijnen dienen te bouwen en de bestaande kunnen optimaliseren. Dergelijke initiatieven zijn meer en meer nodig omdat niemand kan voorspellen wat de markttrends in de komende jaren zullen brengen.

 Dit nieuwe concept trekt nu al grote belangstelling omdat het tegemoetkomt aan de nieuwe logistieke ambities van grote namen zoals de Haven van Antwerpen of Brussels Airports.

 

Bronnen : Montea, Gondola, TTM, Logistiek

Recentste nieuws

13.03

Best of Wallonia 2019 verenigt het kruim van de transport en logistieke sector in Namen

Het gloednieuwe event Best of Wallonia maakt op 28 mei 2019 van Namen de logistieke hoofdstad van Wallonië. Het networking platform presenteert zich als een nieuwe genre van een vakbeurs, waarbij informatie en netwerking gecombineerd worden. Het B2B-event legt de focus op Waalse ondernemingen, loonaanbiedingen, internationale uitstraling en een conferentie op hoog niveau.

Lees meer

06.03

Artsen Zonder Grenzen België heeft supply chain-profielen nodig.

De constructie van een ziekenhuis met 150 bedden in geprefabriceerde materialen, het opzetten van een vaccinatiecampagne voor 100.000 mensen in een paar weken tijd, het leveren van noodhulp na een humanitaire ramp in slechts enkele dagen: logistiek en bevoorrading zijn essentieel voor het functioneren van Artsen Zonder Grenzen. Toch weten nog niet genoeg supply chain-specialisten dat de organisatie hen nodig heeft.

Lees meer

01.03

TDL Group wint de Logistics Employer of the Year 2019

TDL Group (Houthalen) heeft de prijs van Logistics Employer of the Year 2019 gewonnen tijdens de Transport & Logistics Awards. Van Moer Logistics en Dachser eindigden als tweede en derde.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV