18.05.2018

België verwelkomt eerste logistieke Airbnb

België verwelkomt eerste logistieke Airbnb

De Belgische vastgoedgroep Montea heeft mee geïnvesteerd in de Nederlandse startup Stocksport, een soort Airbnb gespecialiseerd in logistiek, waarvan het platform op 16 mei in België gelanceerd werd.

Het platform werd opgericht na volgende vaststelling: een groot aantal bedrijven maakt onvoldoende gebruik van hun opslagruimte (gemiddeld 30% leegstand bij vele bedrijven) terwijl andere bedrijven dan weer een tekort aan ruimte hebben in bepaalde periodes (seizoenartikels, promotie artikels, overproductie,…). Stockspots biedt bedrijven met te veel ruimte de mogelijkheid om via hun platform de beschikbare ruimte te verhuren aan bedrijven die deze nodig hebben. Naast de link tussen de bedrijven zorgt het platform ook voor de facturatie en de verzekering.

Het platform werd meer dan één jaar geleden in Nederland opgericht en kent reeds een groot succes: meer dan 500 beschikbare opslagplaatsen. Voor België verwacht Montea veel van dit nieuwe partnership. Enkele tientallen bedrijven toonden dan ook al interesse voor deze service.

“ De wereld verandert continu en de logistiek moet volgen. Er zijn steeds meer en meer bedrijven die behoefte hebben aan een kleinere opslagplaats voor een aantal paletten in plaats van een groot magazijn. Niet voor 9 jaar, maar voor enkele weken of maanden en bij voorkeur kort gelegen bij specifieke locaties. Onze logistieke sector heeft baanbrekende innovaties van dit type nodig” verklaart Peter Demuynck, CCO van Montea.

Peter Demuycnk stelt ook vast dat “het meeste duurzame gebouw er één is dat niet gebouwd moet worden”. Stockspot is op deze manier dan ook een initiatief voor duurzame ontwikkeling. Bovendien neemt de beschikbare ruimte voor nieuwe gebouwen aanzienlijk af in België. Dit maakt het noodzakelijk om de exploitatie van de huidige bestaande ruimtes te optimaliseren.

Het concept “sharing logistics” maakt het delen van een magazijn of opslagruimte mogelijk voor diverse potentiële gebruikers van de ruimte.

Volgens Peter Demuynck biedt het “cloudlogistiek-systeem” bedrijven meer flexibiliteit waardoor deze minder magazijnen dienen te bouwen en de bestaande kunnen optimaliseren. Dergelijke initiatieven zijn meer en meer nodig omdat niemand kan voorspellen wat de markttrends in de komende jaren zullen brengen.

 Dit nieuwe concept trekt nu al grote belangstelling omdat het tegemoetkomt aan de nieuwe logistieke ambities van grote namen zoals de Haven van Antwerpen of Brussels Airports.

 

Bronnen : Montea, Gondola, TTM, Logistiek

Recentste nieuws

19.06

3 redenen voor het belang van de logistiek in België

Belgische haveninfrastructuur In België vertegenwoordigt de haveninfrastructuur (Antwerpen, Gent,…) reeds 5% van het Belgische BBP met een bedrag van 18 miljard euro (volgens de Nationale Bank). In 2017 behandelde de Haven van Antwerpen 223,6 miljoen ton goed ...

Lees meer

12.06

(Video) volgende logistieke jobs verdwijnen met de magazijnen van de toekomst

Deze video over de magazijnen van de toekomst is slechts twee jaar oud, maar we kunnen reeds vaststellen dat spelers zoals Amazon of Alibaba bijna op het zelfde niveau van automatisering zijn. Wat opvalt is de totale afwezigheid van werknemers die vervangen werden ...

Lees meer

18.05

België verwelkomt eerste logistieke Airbnb

De Belgische vastgoedgroep Montea heeft mee geïnvesteerd in de Nederlandse startup Stocksport, een soort Airbnb gespecialiseerd in logistiek, waarvan het platform op 16 mei in België gelanceerd werd. Het platform werd opgericht na volgende vaststelling: een groo ...

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV