10 April 2023

Trafuco pakt mentaal energieverbruik aan

Een vrachtwagen besturen is een stressvolle job. Om zijn chauffeurs te helpen correct en preventief in te grijpen in geval van langdurige stress, deed het transportbedrijf Trafuco een beroep op Mensura, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het doel was het mentale energieverbruik te verminderen.

Trafuco pakt mentaal energieverbruik aan

Trafuco en Mensura zetten een proefproject op, gebaseerd op de Mindstretch-software van BioRICS, een spin-off van de KU Leuven. Deze software meet het mentale energieverbruik in real time. Via een combinatie van hartslag en beweging meet de software de hoeveelheid mentale energie die dag en nacht wordt gebruikt, maar ook de mate waarin die wordt teruggewonnen. Gebruikers dragen gewoon een hartslag- en activiteitentracker, zoals FitBit, en kunnen de resultaten zien op hun smartphone. Professor Daniel Berckmans, oprichter en CTO van BioRICS, zegt: “Als de dagbalans groen kleurt, is het mentale energieverbruik lager dan het herstel. Een oranje dag geeft aan dat je meer energie hebt verbruikt dan gewonnen. Af en toe een oranje dag kan geen kwaad. Maar als het wekenlang aanhoudt, kom je in de gevarenzone voor chronische stress. Nu is het tijd om in te grijpen.”
Lara Chardome, preventiemedewerkster bij Trafuco: “Veel chauffeurs hebben last van stress en dat tast hun gezondheid en motivatie aan. Bij Trafuco geven we prioriteit aan het welzijn van onze werknemers. Tegelijkertijd willen we het beroep van chauffeur promoten en onze werknemers behouden. Samen met Mensura hebben we gezocht naar een proactieve manier om onze chauffeurs mentaal te ondersteunen. Daarom maken we gebruik van Mindstretch. In 2020 hadden we al een eerste test uitgevoerd met zo’n 20 chauffeurs.”
De koppeling van de resultaten van de Mindstretch-tool met de gegevens van de boordcomputer leverde een aantal interessante inzichten op. Zo blijkt dat gestreste bestuurders meer brandstof verbruiken en harder remmen. Naast het welzijn van de chauffeur gaat het ook om de winstgevendheid van het bedrijf, met minder verbruik en CO2-uitstoot, minder boetes en minder ziekteverzuim.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV