08 February 2021

Algemene status quo voor Haven van Brussel in moeilijk 2020

Ondanks de coronacrisis laat de globale trafiek van de Haven van Brussel voor 2020 een lichte stijging van 0,3% optekenen tot 6,65 miljoen ton. Dit cijfer is vooral toe te schrijven aan het herstel in de transittrafiek (+21,4%) die de daling van de eigen trafiek (-5,3%) compenseert.

Algemene status quo voor Haven van Brussel in moeilijk 2020

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden was 2020 voor de Haven van Brussel het derde beste jaar in termen van de eigen trafiek sinds haar oprichting als gewestelijke vennootschap in 1993. De eigen trafiek is met 5,3% gedaald, wat niettemin een mooi resultaat is. De lockdown heeft in het eerste semester van 2020 immers voor een aanzienlijke vertraging van de havenactiviteit gezorgd, waardoor de eigen trafiek met bijna 32% was gedaald in april.

Geen verandering in de top drie

De bouwmaterialen blijven traditioneel boven aan de lijst staan van de producten die in Brussel over het water worden vervoerd, gevolgd door de olieproducten en de containers. Deze top drie is hetzelfde als vorig jaar.

De daling van de bouwsector (-5%) wordt verklaard door de volledige stillegging van de werfactiviteiten tijdens de lockdown in het voorjaar en de daling van de olieproducten (-8%) is het rechtstreekse gevolg van de vermindering van het aantal verplaatsingen tijdens dezelfde periode. Tot slot komen de levensmiddelen (+19,4%) en daarnaast de landbouwproducten(+0,5%)  als grote winnaars uit dit crisisjaar.

De containers beperken de schade, paletten doen het goed

Ondanks een daling van 10% van de containertrafiek halverwege het jaar, kon door het herstel van de trafieken in het tweede semester het verlies worden beperkt. In termen van TEU bedraagt dat verlies 5% tot 42.452. Ondanks een lichte daling is 2020 het tweede beste jaar voor het containervervoer sinds die activiteit wordt uitgeoefend op de Haven van Brussel.

De beste jaarresultaten worden opgetekend door de palettentrafiek over het water, die met 33% is gestegen ten opzichte van 2019 tot 16.563 stuks (goed voor 24,8 ton). De gezonde activiteiten van de paletten en containers zijn bemoedigend en tonen dat de inspanningen van de Haven op het gebied van de diversificatie van de trafieken hun vruchten afwerpen.

Geen verrassing voor de handelspartners van de Haven van Brussel: Nederland blijft nog steeds op kop, gevolgd door België, Duitsland en Frankrijk.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV