15 February 2021

Antwerpen en Zeebrugge, samen sterker

De havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben hun fusie aangekondigd in wat voortaan Port of Antwerp-Bruges zal heten. Door de overeenkomst tussen de twee havensteden ontstaat de grootste Europese containerhaven en een zeer belangrijke petrochemische cluster.

Antwerpen en Zeebrugge, samen sterker

De totale gecombineerde trafiek van Antwerpen en Zeebrugge bedraagt 278 miljoen ton per jaar, wat het een plaats in de wereld Top 15 geeft. In de speciale niche van het containervervoer haalt Antwerpen-Brugge Rotterdam enigszins in qua tonnages en wordt de 13e haven ter wereld in termen van TEU’s (13,8 miljoen euro). De ambitie van de nieuwe superhaven reikt echter verder dan de cijfers. De aandeelhouders (de Stad Antwerpen voor 80,2% en de Stad Brugge voor 19,8%) willen er de eerste wereldhaven van maken die een synthese bereikt tussen de drie P’s (People, Planet, Profit). Daarom zijn drie prioritaire assen vastgesteld: weerbaarheid , duurzame groei en energie en digitale transitie.

In de praktijk zullen de eerste strategische beslissingen erin bestaan de spoorverbindingen tussen de twee havengebieden te verbeteren, een pijpleidingverbinding tot stand te brengen (Antwerpen-Brugge behandelt bijvoorbeeld 15% van het gas in de wereld), een nieuwe zeesluis in Zeebrugge te bouwen en nieuwe containercapaciteit in Antwerpen.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV