13 January 2020

De 5 evoluties die vorm zullen geven aan de logistiek van de jaren 2020.

De wereld is in volle verandering. Een verandering die de economische sector en daarmee de logistiek sterk beïnvloedt/zal beinvloeden. 2020 gaat de toekomst in en bedrijven zullen zich moeten aanpassen door hun supply chain te “technologiseren”.

De 5 evoluties die vorm zullen geven aan de logistiek van de jaren 2020.

De logistiek, een discipline die in het begin door het leger werd gebruikt (Julius Caesar gebruikte het al!), maakt zijn intrede in de bedrijfswereld in de jaren 60. Sindsdien is de logistiek blijven groeien. De servicelogistiek maakte plaats voor geïntegreerde logistiek en recentelijk ontstond de proceslogistiek met de verschijning van onder andere ERP (Enterprise Resource Planning) en EDI (Electronic Data Interchange). De logistiek is een strategisch onderdeel van de bedrijfswereld geworden en het belang ervan zal in de toekomst verder toenemen. Indien de taken van de traditionele logistiek (inkoop, voorraadbeheer, distributie, levering) centraal in het bedrijf blijven staan, worden zijn contouren ervan gerevolutioneerd.

Logistiek heeft dus een mooie toekomst voor zich. Wij hebben 5 belangrijke ontwikkelingen in de logistieke sector geïdentificeerd die allemaal goede redenen zijn om deze sector in 2020 als groeisector te beschouwen en erin te investeren.

1. Digitalisering / Robotisering

De wereld zit in een digitale transformatie. Vanuit logistiek oogpunt, maakt de artificiële intelligentie het reeds mogelijk om de via geconnecteerde apparaten verzamelde gegevens te analyseren en te interpreteren (Wereldwijd 31 miljard geconnecteerde apparaten in 2020 en naar schatting 75 miljard in 2025). Deze gegevens worden in real time verzameld van het ene uiteinde van de supply chain tot het andere wat leidt tot de verbetering van de opvolging (traceerbaarheid), het voorraad- en verzendingsbeheer en de dus ook de klantenservice. De logistieke keten doet daarnaast steeds meer beroep op geautomatiseerde robots. Een automatisering die de efficiëntie verhoogt, met minder risico’s en een verhoogde productiviteit, en toestaat om sneller te antwoorden op de eisen van de klanten.

2. Globale oplossingen

De laatste Transport & Logistics Innovation Week in Parijs heeft, naast de digitalisering en automatisering, ook de bereidheid van exposanten benadrukt om globale en complete oplossingen aan te bieden voornamelijk door middel van partnerschappen (vooral met start-ups). Samenwerking genereert toegevoegde waarde en de bundeling van middelen en talent helpt de supply chain te verbeteren.

3. Last mile

De last mile van de levering is nu van cruciaal belang. Dit is een gevolg van de opkomst van het online winkelen. Een groei die in de komende jaren bevestigd zal worden. Wij staan in het hart van de stadslogistiek, die tot doel heeft zo dicht mogelijk bij de klant te zijn met inachtneming van de aangekondigde levertijden. En innovatieve oplossingen zullen in de komende jaren en zelfs maanden niet onopgemerkt blijven (drones, autonome voertuigen,…).

4. Sociale media

En ja, ook de sociale media speelt hierin zijn rol. Het is vandaag zelfs het meest eenvoudige en snelste middel voor bedrijven om te communiceren met zijn klanten. Ze moedigen de uitwisseling van informatie, maar ook van opmerkingen, aan. Een middel om een speciale relatie tot stand te brengen, maar dat ook vraagt om een speciaal beheer.

5. Retourlogistiek

De retour- of omgekeerde logistiek heeft tot doel de stroom van de consument naar de producent te verbeteren. Het maakt het vooral mogelijk om afval in te zamelen en terug te brengen naar bedrijven voor hergebruik of recyclage. Dit omvat ook het opnieuw inpakken en retourneren van artikelen die niet voldoen aan de eisen van de klant. Als gevolg van ecologische eisen zal deze retourlogistiek ook intensiever worden.

 

De Belgische troeven

In deze gunstige context voor de logistiek heeft België onmiskenbare voordelen. Ons land wordt regelmatig aangehaald voor zijn strategische geografische ligging in Europa, voor zijn transport- en haveninfrastructuren en voor zijn kwaliteitsvolle arbeidskrachten. Met een speciale vermelding voor Luik, dat de benijdenswaardige titel van “belangrijkste logistieke regio van Europa” heeft gekregen. Dit is in ieder gevolg de conclusie van een recente studie uitgevoerd door Cushman & Wakefield en gepubliceerd door Logistics in Wallonia en AWEX. De regio van Luik wordt gevolgd door Belgisch Limburg en Henegouwen.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV