01 April 2019

DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

BE-GATE is een systeem dat Douane en Accijnzen ontwikkelde om de douanevrijgave van cross-border e-commerce zendingen te versnellen. Hierdoor geraken in- en uitgevoerde goederen sneller tot de consument.

Via de luchthaven van Zaventem transiteren gemiddeld 250.000 pakjes per dag. Op piekmomenten zoals Black Friday en de kerstperiode kan dit aantal oplopen tot 350.000 zendingen per dag. Ook via de luchthaven van Luik passeren steeds meer e-commerce zendingen, vooral van en naar China. Hun aantal zal met de komst van Alibaba zelfs exploderen.

Om de pakketten zo snel mogelijk bij de Belgische of overzeese consument te krijgen – BE-GATE is zowel voor in- als uitvoer ontworpen – moeten de douaneprocedures snel en flexibel afgehandeld worden. Indien nodig moeten ook de nodige controles uitgevoerd worden.

Dankzij het BE-GATE systeem kan een massa aan informatie digitaal wordt uitgewisseld tussen de e-commerce operatoren en de Douane en kunnen alle pakketten die niet geselecteerd zijn voor controle, onmiddellijk worden vrijgegeven. Via een risico-analyse bepaalt het ook welke zendingen aan een controle moeten worden onderworpen.

BE-GATE kan niet toegepast worden voor accijnsgoederen, goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en specifieke controlemaatregelen.

Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV