03 January 2022

Wallonië steunt vier waterstofprojecten

De Waalse regering gaat steun verlenen aan vier projecten op het gebied van de produktie van hydro-gen en het gebruik daarvan in de transportsector. Twee van deze projecten zijn voorgesteld door leden van Logistics in Wallonia en met de steun van de cluster.

Wallonië steunt vier waterstofprojecten

De oproep tot het indienen van projecten van de Waalse regering werd in juli jongstleden gelanceerd en had tot doel de opmars van de waterstofsector in Wallonië voor te bereiden. Aanvankelijk was een budget van 25 miljoen euro beschikbaar gesteld via het Kyoto-fonds en het Waalse herstelplan, maar met het definitieve budget kan een steunbedrag van maximaal 34,8 miljoen euro worden vrijgemaakt. De vier geselecteerde projecten zijn:

  • H2C-Mouscron: productie van groene waterstof uit biomethaan dat wordt gewonnen uit de bijproducten van het bedrijf Mydibel Fresh (fabrikant van producten op basis van aardappelen) en gebruik als brandstof voor elf voertuigen in het wagenpark van Transmyl (de transportdochteronderneming van Mydibel): vier dual fuel-dragers (waterstof-diesel), vier brandstofcel-dragers en drie tractoren. Drie vuilniswagens van Cogetrina (een dochteronderneming van de groep Dufour) zullen eveneens op waterstof rijden.

 

  • WalHyco geeft de aanzet tot een Waalse “waterstofcorridor” voor vrachtvervoer. De groene waterstof zal worden geproduceerd door elektrolyse op basis van elektriciteit die wordt geleverd door windturbines en fotovoltaïsche panelen en die wordt geleverd aan het station dat wordt uitgebaat door DATS 24 (Groep Colruyt) in Ollignies, in de buurt van de distributiecentra van de Groep Colruyt. De productie van 1200 kg/dag zal minstens 22 vrachtwagens bevoorraden die zullen worden gebruikt door verschillende transporteurs die (onder meer) voor ABInbev en Spadel rijden.

 

  • W2T wil in Leuze-en-Hainaut een waterelektrolysestation van 1,25 MW bouwen, genoeg om 10 brandstofcelvrachtwagens aan te drijven. Het station zal hoofdzakelijk worden aangedreven door een windturbine en een fotovoltaïsch park.

 

  • Zellie is een project voor de lokale productie van 5 MW groene waterstof op de Renory-site, die eigendom is van de Novandi-groep, om twee binnenschepen aan te drijven die tussen Luik en Antwerpen varen. Naast Novandi wordt dit project gesteund door Virya, Eoly Energy, John Cockerill en Anglo Belgian Corporation.
Regio

Zoek een job
per regio

Zoek nu
Categorie

Zoek een job
per categorie

Zoek nu
Creëer uw CV

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV